Het nieuwe ‘hooggerechtshof’ van Facebook ziet eruit als een licentie om te censureren

0

Het Facebook Oversight Board – een “onafhankelijk” panel van 20 leden dat zal beslissen welke berichten kunnen worden geblokkeerd als vals of als haatdragende taal of intimidatie – is een recept voor censuur.

Natuurlijk, er zijn een paar symbolische conservatieven, zoals Stanford Law prof. Michael McConnell. Maar zelfs hij is mogelijk gecompromitteerd, aangezien zijn bedrijf (Wilson Sonsini) een groot deel van de elite van Silicon Valley vertegenwoordigt. En de meerderheid is duidelijk geneigd de waarheid door een linkse lens te bekijken.

Alan Rusbridger kreeg bijvoorbeeld bekendheid in zijn dagen als hoofdredacteur van de linkse Britse krant The Guardian door de door Edward Snowden gestolen overheidsgeheimen te publiceren. Maar hij is een enorme fan van afwijkende meningen aan de rechterkant van het spectrum het zwijgen opleggen.

Dan is er nog die andere professor in Stanford Law: Pamela Karlan, wiens belangrijkste roem getuigt van de haast om president Trump af te zetten tijdens de hoorzittingen van Jerry Nadler vorig jaar. Een andere wetsprofessional, Jamal Greene uit Columbia, diende als assistent van senator Kamala Harris voor de hoorzittingen met Brett Kavanaugh.

Wired meldt veelzeggend dat insiders zeiden dat het verkrijgen van liberalen voor het bestuur vrij eenvoudig was “aangezien mensenrechtenactivisten over het algemeen liberaal overschaduwen”, wat een gruwelijke blindheid onthult over het verschil tussen activisme op het gebied van wazige mensenrechten en een oprechte inzet voor vrije meningsuiting.

Het echte doel van het panel is om Mark Zuckerberg en andere Facebook-managers uit de no-win-positie te halen om verantwoordelijk te zijn voor welke spraak ze verbieden. Het besteedt censuur uit. Het panel zal aanvankelijk alleen bezwaar maken tegen de beslissingen van Facebook om inhoud te blokkeren, maar zou uiteindelijk zelfstandig moeten beginnen met verwijderen.

Hier bij NuWij weten we dat Facebook fouten maakt: het kostte weken om het bedrijf zover te krijgen dat het de blokkering van onze artikelen ongedaan maakte van onze andere websites, die suggereerden dat het coronavirus mogelijk uit dat Wuhan-lab is ontsnapt. Het is nu een officieel overheidsonderzoek, maar toen stelde Facebook vast dat het geen onderwerp was waarover je mocht praten.

We hebben er geen enkel vertrouwen in dat deze “rechtbank” eerlijkere beslissingen zal nemen of meer zal zijn dan een vorm ven gedachten politie.

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

Doneer met sofort Doneer met Bancontact Doneer met iDeal Doneer met credit card


About Author

Comments are closed.