Facebook verwijdert video van Project Veritas wegens schending van het beleid tegen coronavirus-desinformatie

0

Facebook zei woensdag dat het een video offline heeft gehaald van de rechtse activist James O’Keefe voor het overtreden van de regel van het platform tegen het delen van “verkeerde” informatie over het nieuwe coronavirus. Facebook vertelde The Washington Times dat de video is verwijderd door het bedrijf, dat inhoud over het coronavirus verbiedt die mogelijk kan leiden tot dreigend lichamelijk letsel.

De heer O’Keefe, de oprichter van de groep met verborgen camera-projecten Project Veritas, had de video dinsdag gedeeld via sociale media-accounts, waaronder zijn persoonlijke Facebook-pagina.

Hieronder vindt u de bewuste video die ten tijde van dit schrijven nog wel gewoon via Youtube is te bekijken:

Opgenomen in een auto met Mr. O’Keefe achter het stuur, vertelt de video van 9½ minuut dat hij een drive-thru-faciliteit in de staat New York bezoekt waar mensen vanuit hun auto kunnen worden getest op COVID-19, de mogelijk dodelijke luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Mr. O’Keefe wordt in de hele clip gezien terwijl hij militair en medisch personeel aanstuurt met vragen over de ernst van de coronavirus pandemie en hoe deze door de media is behandeld

Onder de mensen die door Mr. O’Keefe op camera zijn vastgelegd, is een persoon die hij identificeerde als lid van de Nationale Garde van het leger, die hem tweemaal vertelde dat COVID-19 hetzelfde is als de griep.

‘Ik spreek met deze legerjongens’, zegt O’Keefe in de video. ‘Ik bedoel, ze vertellen me eigenlijk gewoon dat het gewoon een slechte griep is. Dat is alles wat ze zeggen. Het is niet zo erg als de media zeggen en zo.’

O’Keefe uploadde een versie van de video naar zijn wijdverspreide Facebook-account met het onderschrift dat de video-beelden bevatte van een legerwacht die Project Veritas vertelde dat de media-aandacht voor de pandemie overdreven is en dat het coronavirus een soort griep is.

COVID-19 is niet de griep, en Facebook stelde vast dat het onjuist vermelden ervan in strijd is met de regels van het sociale netwerk die coronavirusgerelateerde verkeerde informatie verbieden.

Facebook vertelde The Washington Times dat de video het beleid van het platform schond tegen het gebruik van het platform om gevaarlijke verkeerde informatie over het coronavirus te verspreiden, omdat het ten onrechte gelijkstellen van COVID-19 met de gewone griep ertoe kan leiden dat iemand besluit het advies van medische professionals niet op te volgen en daardoor kan bijdragen aan de verspreiding van virussen.

CNN meldde eind dinsdag voor het eerst dat Facebook van plan was de video van Mr. O’Keefe te verwijderen wegens schending van het coronavirusgerelateerde beleid.

Versies van de video geüpload naar Twitter en YouTube bleven woensdag online en CNN meldde dat woordvoerders van die bedrijven hebben vastgesteld dat de video niet in strijd was met een van de beleidsregels van het platform.

De heer O’Keefe reageerde vervolgens op het rapport op Twitter met een reeks van verschillende tweets te die gericht waren op de CNN-journalist die de Facebook-video voor het eerst markeerde. Sindsdien heeft hij aangekondigd dat hij heeft vernomen dat hij negatief heeft getest op COVID-19.

De heer O’Keefe zei dat de video werd opgenomen in een drive-thru testcentrum in New Rochelle, New York, waar een plotselinge explosie van COVID-19-gevallen vorige maand werd gevolgd door de staat die snel het epicentrum werd van de nationale coronavirusuitbraak.

Gouverneur Andrew Cuomo zei dat woensdag 83.712 gevallen van COVID-19 zijn gedocumenteerd in New York en dat 1.942 mensen binnen de staat aan de ziekte zijn overleden.

Landelijk zijn meer dan 200.000 gevallen van COVID-19 bevestigd, volgens gegevens die worden bijgehouden door Johns Hopkins University. Daarvan zijn er meer dan 8000 hersteld en zijn er 4,00 overleden, volgens de gegevens.

Project Veritas: James O Keefe

De 35-jarige O’Keefe heeft eerder undercovervideo’s uitgebracht die zijn gemaakt door heimelijk individuen op te nemen bij onder meer Planned Parenthood en CNN. Meer dan 90.000 mensen volgen de Facebook-pagina waar hij de video heeft geplaatst, terwijl zijn Twitter-account wordt gevolgd door meer dan 700.000 andere gebruikers.

Bronnen:

The Washington Times

About Author

Comments are closed.